Olika faser i processen

Gatulabbas olika delar i designprocessen

När den relevanta gatan eller platsen har identifierats och barngrupperna är engagerade inleds designprocessen. Designprocessen, enligt Gatulabbas sätt att jobba, börjar med en undersökande och relationsskapande förstudiefas, som efterföljs av en kaotisk men väldigt kreativ visions- och konceptfas, för att sedan övergå till prototypverkstäder. När prototyperna är färdiga invigs de under en gatufest, som både allmänhet och politiker bjuds in till. På gatufesten får allmänheten möjlighet att gå i, uppleva och utvärdera framtidens kvarter. 

Om inte möjligheter finns för en så lång och omfattande process, går den att korta ner och förenkla. Du kan ändå använda de olika faserna som en guide för processen.

Förstudie

Förstudien är den inledande fasen i en längre designprocess. Målet med fasen är att skapa en jämn kunskapsnivå mellan dig och barnen, att tillsammans utforska platsen och dess behov, samt att uppnå en gemensam förståelse för projektets syfte. Att inspireras av andra platser och projekt i världen är väsentligt för att kicka igång kreativiteten och för att kunna förstå vad som är möjligt att göra. För att bygga relationer med barnen är det viktigt att avsätta tid för gemensamma fikastunder och lekaktiviteter.

Metoder att välja bland i  förstudien

Extra stöd i förstudiefasen

Vision & koncept

När förstudien med kartläggning och inspiration är klar så är det dags för nästa fas: vision och koncept. Nu börjar vi arbeta på att få en samsyn kring fokusområdet och/eller problem att lösa och vi ska ta oss från idésprutande till färdiga koncept. Om det finns mer än ett fokusområde är det bra att dela upp deltagarna i mindre grupper för att effektivisera arbetet. 

Metoder att välja bland i  vision & koncept

I verklig skala

När förstudien är genomförd och konceptet är färdigt är det dags att producera eller skapa idéerna. Att bygga prototyper i full skala möjliggör att barnen som deltar får en direkt återkoppling på deras idéer. Snickarskolan är väsentlig för att barnen ska lära sig att använda verktyg men också våga använda dem. Avslutningsvis är en gatufest en rolig och givande avslutning på den långa processen, där barnen, deras familjer, tjänstemän och politiker ges möjlighet att uppleva och testa idéerna i praktiken.

Metoder för prototypbyggande och avslut

VERKTYG GENOM HELA PROCESSSEN

Här hittar du metoder att använda som stöd under en hel designprocess. Det kan vara små knep som underlättar processen eller metoder att använda för att lära känna varandra, när det finns spring i benen, fantasin behöver stimuleras eller man vill ha roligt tillsammans.

Metoder att använda som stöd under hela designprocessen

Komma igång & energi 

Metoder att använda när man ska lära känna varandra, det finns spring i benen, fantasin behöver stimuleras eller man vill ha roligt tillsammans.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen godkänner du detta.