Dunkin´ Donut minigolf

Hur kan vi skapa platser för ungdomar?

Genomgående i våra möten med ungdomar under projektåren har vi fått höra att det inte finns några ställen för bara dem. Ställen att hänga på, att umgås, samtidigt som man gör något. Är de på lekplatser blir de bortkörda, är de på stan så tycker folk att de ska gå hem istället, eller ger uttryck för att de borde vara på en strukturerad aktivitet. Men ungdomar behöver häng. Där kan de socialisera, lära sig spelreglerna i gruppen, umgås, och växa som individer och del av en grupp. 

För oss blev frågan: Vilka är nycklarna för att skapa framgångsrika hängytor för ungdomar? Hängytor som inbjuder till någon form av aktivering, men också till det för dem så viktiga hänget? Kostnadsfria, så att alla har möjlighet att delta, och som inte är uppstrukturerade med vuxna som styr aktiviteterna? Platser som är för ungdomarna, och är deras egna? Genom en designprocess med ungdomar från fritidsgården i Lorensborg skapades ett häng med minigolfbanor.

Det vi lärde oss var att: 1) det behövs någon möjlighet till aktivering på dessa platser, 2) aktiveringen får gärna ge ungdomarna möjligheter att testa aktiviteter de annars inte skulle ha möjlighet att testa – det ökar deras känsla av frihet.

Behovet av kostnadsfria häng med det lilla extra

Dunkin Donuts designades av ungdomsgruppen i Lorensborg och är två minigolfbanor. Under förstudien kretsade deras resonemang kring platsen och vad de saknade runt att de gärna ville ha en plats att samlas vid, där man också kunde göra nåt som inte kostade pengar och som inte var för långt att ta sig till. En plats för häng, men som erbjöd någon form av enkel aktivitet. En plats som var deras, inte för yngre barn och utan vuxnas inblandning. Deras kärlek till donuts blev inspirationskällan till banornas utformning. 

Spontanidrottsalternativ för att få tillgång till det som brukar kosta

Anledningen till att minigolf valdes som aktivitet var att ungdomarna aldrig testat det. Dels för att resan ner till centrum inte var något som de fick eller ville göra och dels för att det är dyrt att spela minigolf. 

Vi inser att minigolfbanan kanske inte är en idé att kapa rakt av. Den skulle ha svårt att fungera permanent pga underhåll, klubbor och bollar. Men kanske är grundtanken den väg framåt som vi behöver undersöka närmre? 

Förstudie (med extra mycket fikande) 

När vi började att tillsammans titta på gatan utanför skolan så var deras omdömen kring den: tråkig – så till den grad att de inte ens riktigt funderade över den. 

Vi spenderade därför mycket tid med att undersöka gatan och med att fika och prata om vad de tyckte om att göra på sin fritid. Gruppdeltagarna var i den yngre delen av tonåren och hade precis börjat röra sig lite mer självständigt i området, men de hade ännu inte gjort några längre utflykter. Utöver det spelade de fotboll. 

Under fikorna var donuts ett måste, så till den grad att de textade oss och påminde oss om det inför varje träff. Det var under dessa fikor och samtal som minigolfbanan så sakteliga började växa fram och idén till Dunkin Donuts var igång. 

Konceptfas

Visa saker var solklara för hela gruppen när vi började skissa på design. Att måla banorna i fotbollslaget Barcelonas färger var ett faktum, ingen diskussion. Formen var lite klurigare så vi lät dem ta fram lite olika idéer som de sen fick presentera och rösta på. Det var också viktigt för dem att banorna inte var alltför svåra, de hade ju trots allt aldrig provat innan. 

Byggfas

Efter inledande snickarskola började byggandet. Minigolfbanorna är konstruerade med lastpallar som bas, och OSB-skivor som bangrund. Gräsmattan på banorna köptes in från ett minigolf-företag, så att man skulle få den rätta känslan, och så att  bollarna skulle få det rätta glidet. För att skapa donutformen letade vi inspiration på nätet och såg att gummidäck var nåt man använt sig av på andra ställen för att få formen.  

TID: Januari till juni 2023

ANTAL TRÄFFAR: 19 st

PLATS: Lorensborg i Malmö

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen godkänner du detta.