Play street

Konceptet Lekgata skapades av en grupp föräldrar 2009 på en gata i Bristol och är nu spritt världen över. 

Låt barnen ta över gatan för en dag!

Play street

Begreppet Play Street skapades i England 2009 av en grupp föräldrar. Idén, som även kallas Playing Out, handlar om att på ett enkelt sätt under en kort tidsperiod stänga av trafiken på en gata i ett bostadsområde för att ge barn möjlighet att leka ute på sin egen gata och att skapa ett sammanhang där grannar möts. I Storbritannien är konceptet väletablerat och i många kommuner finns det fastställda policys och rutiner som gör det enkelt för föräldrar och grannskap att anordna en lekgata. Idag har konceptet spridits över hela världen, men än är det sällsynt i Sverige.

Främjar lek och utevistelse

En tom gata kan tyckas vara en tråkig plats för ett barn men faktum är att den tillåter verkligt barnledd, kreativ och fantasifull lek. Lekgatan gör att grannbarn kan leka med varandra, istället för att gå var för sig med sina föräldrar till en lekplats där de oftast inte tillhör någon konsekvent lekgrupp  – vilket minskar möjligheterna för rollekar och samarbetslekar. 

En lekgata ger barn tiden, utrymmet och möjligheten att leka fritt utomhus. När barnen får det leder det till att barn helt naturligt kommer att börja leka, vara mer aktiva och känslomässigt motståndskraftiga. Fri lek är avgörande för barns utveckling eftersom det ger dem möjlighet att självständigt utforska både världen och sig själva.

Främjar trygghet och granngemenskap

Orginaltanken bakom konceptet är att lekgator är lokala initiativ för och av familjer och boende på gatan – barnen kan ta ut sina egna lekredskap hemifrån och leka tillsammans med dem. Vuxna är bara där för trygghet och för att hålla koll på att bilarna håller sig borta. Det handlar även om grannsämja för lokalsamfundet. I andra länder är det ofta grannar som går ihop och anordnar lekgator tillsammans. När grannar gör detta tillsammans så ökar relationerna, gemenskapen och genom det trygghetskänslan för de boende.

Gatan blir en plats för alla

Normen att det är bilen som “äger” gatan ifrågasätts genom Lekgatan. Under eventet får barnen upplevelsen av att ta över gatan och möjlighet att leka på den. De vuxna får upplevelsen av att något annat är möjligt. Gatuutrymmet upptar en stor del av den offentliga miljön, men det är oftast en otrygg och otillgänglig yta för barn. I och med Lekgatan så tillgängliggörs  gatan och det skapas en plats av den.

Under en studie från Zürich i Schweiz, 1990, jämfördes två olika grupper av 5-åringar som bodde i ekonomiskt liknande områden. Den ena gruppen fick leka utomhus utan uppsikt, medan den andra gruppen nekades till denna frihet på grund av trafik. Föräldrarna i den senare gruppen var betydligt mer benägna än de i den första att ta med sina barn till parker, där de kunde leka under föräldrarnas övervakning. 

Studien visade att de barn som hade möjlighet att leka fritt i grannskapet tillbringade i genomsnitt dubbelt så mycket tid utomhus, var betydligt mer aktiva när de var utomhus, hade över dubbelt så många vänner och besatt bättre motoriska och sociala färdigheter än de som nekades den typen av lek. Besök i parken kunde alltså inte kompensera för den förlorade friheten i grannskapet eftersom: 

1. föräldrarna inte hade tålamod eller tid att stanna länge i parken vilket begränsade leken  tidsmässigt;
2. föräldrarnas övervakning minskade barnens frihet att leka på utmanande och riskfyllda sätt; 
3. det fanns vanligtvis inga lekgrupper i parkerna vilket minskade möjligheterna till gemensam lek bland vänner. Dessutom erbjöd parkerna färre sätt att leka jämfört med bostadsområdena på grund av ett begränsat utbud av lekredskap, medan barnen i grannskapen kunde använda leksaker och utrustning från sina egna hem.

arrangera lekgata

Normen att det är bilen som “äger” gatan ifrågasätts genom Lekgatan. Under eventet får barnen upplevelsen av att ta över gatan och möjlighet att leka på den. De vuxna får upplevelsen av att något annat är möjligt. Gatuutrymmet upptar en stor del av den offentliga miljön, men det är oftast en otrygg och otillgänglig yta för barn. I och med Lekgatan så tillgängliggörs  gatan och det skapas en plats av den.

förberedelser

Att arrangera en lekgata kräver en del förberedelser och det första du behöver fundera på är vad syftet med lekgatan är och i vilken kontext den arrangeras. 

En annan viktig del att tänka på är vilken gata ni ska välja. För att underlätta processen stäm av med din kommun vilken gata som lämpar sig bäst. Olika tillstånd krävs för att vara på gatan – kolla med din kommun. För att spärra av en gata behövs avspärrningsmaterial i form av TA-balkar, kravallstaket, trafikskyltar m.m. Detta specificeras genom TA-planen. Be kommunen om hjälp vid osäkerhet.

Marknadsför evenemanget till allmänheten via exempelvis sociala medier, lokala tidningar och affischer. Om evenemanget ska vara en del av en designprocess, skicka riktade inbjudningar till målgruppen. Informera boende och verksamheter på gatan i god tid innan evenemanget. Det är ett sätt att skapa en bra inställning till Lekgatan, då eventuell bortregelering av parkeringsplatser kan skapa diskussion.

Material

Samla ihop olika typer av lek- och sportutrustning. Det kan till exempel vara inlines, skateboards, hopprep, bollsporter och mål. Även lugna aktiviteter som att måla på gatan med kritor och en läshörna med böcker är fint att ha. Glöm inte hjälmar och skydd. Kolla om Fritidsbanken finns i din kommun. Där kan man kostnadsfritt låna lek- och sportutrustning. Be även besökare att ta med egen utrustning.

Att ta med inför evenemanget

  • Information om evenemanget och vilka som arrangerar, västar som visar vilka som är ansvariga
  • Enklare lekutrustning: t ex olika bollar, innebandymål, gatukritor, pingisbord, innebandklubbor mm. Se förslag under rubriken Material.
  • Första hjälpen
  • Vatten och muggar
  • Eventuellt en musikspelare
  • Ballonger och vimplar eller annat pynt
  • Utskrivet polistillstånd

På plats

Gör ordning platsen med exempelvis ballonger och vimplar så att det är tydligt att här sker ett roligt och välkomnande evenemang för barn. Kommunicera även utåt vad det är för evenemang och vad Lekgata innebär genom skyltar, affischer m.m. Visa tydligt vilka ni är som jobbar på evenemanget, till exempel med västar eller profilkläder. När Lekgatan är igång agera lek-igångsättare.

att tänka på

För att spärra av en gata krävs oftast både polistillstånd och trafikanordningsplan (TA-plan). Dessa ansökningsprocesser tar upp emot ett par månader, så var därför ute i god tid. Kolla med din kommun hur mycket framförhållning som behövs. 

METODEN SOM DEL AV EN LÄNGRE DESIGNPROCESS

Lekgatan kan arrangeras som ett enskilt evenemang. Som del av en designprocess kan Lekgatan fungera som ett sätt att sätta igång en längre process, då den öppnar upp för möten och nya kontakter.

Tips!

Vill du ha hjälp med planeringen av en Lekgata? Boka in ett möte med oss!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen godkänner du detta.