gatufest

ålder: 5-18 år
Tidsåtgång: 3-4 timmar för evenemanget
plats: På platsen projektet fokuserat på

syfte: Barnen visar upp sina visioner och besökare får prova och se visionerna
del i processen: Som avslutning på en längre process

om metoden

En Gatufest används som en avslutning på en längre designprocess och som en uppvisning av barn och ungdomars visioner av en plats. 

Genom att använda en process med en tydlig slutdestination – gatufesten, kan vi skapa en motivation bland barn och unga som vilar på kortsiktigt engagemang med realistiska förväntningar och låga risker. Med möjlighet till stora belöningar i form av reell förändring. Det är processen som poängteras – värdet i att engagera sig och samverka med andra för något större än sig själv, ta initiativ och uttrycka sig –  framför ett resultat som ska bli bra nog att permanentas av staden. Visar det sig att kommunen tar fasta på idéer och väljer att implementera dem, blir det en välkommen följdverkan snarare än ett resultat. 

Varför är den här metoden bra? 
Metoden är bra för att barnen får visa och argumentera för sina idéer för allmänheten, tjänstemän och politiker. En positiv bieffekt är även att festen kan bli ett tillfälle för områdets befolkning att lära känna varandra och er som står bakom projektet.

förberelser

En Gatufest kräver mycket planering och roddande men kan vara till glädje för många. Man kan lägga ambitionen på den nivå man mäktar med. Det viktiga är att barnen får berätta hur de har tänkt. Börja med att tänka ut en vision för Gatufesten tillsammans med barnen och detaljplanera sedan efter den. Om ni ska ta in externa aktörer som food trucks, underhållning mm kolla upp vad det kostar – ryms allt ni vill göra inom er budget eller måste ni söka bidrag? Att arrangera ett evenemang på offentlig plats kräver tillstånd som kan ta lång tid att få, så hör av er till kommunen i god tid. 

Mer under Att tänka på nedan

såhär gör du

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum

att tänka på

Budget, planering och personal
Har ni någon budget ni kan använda? Om inte, finns det bidrag som kan sökas? Kolla med kommunen eller externa bidragsgivare och fonder. Hos kommunen kan det till exempel finnas arrangemangsbidrag eller kulturbidrag att söka. 

En stor fest kräver mycket personal som kan svara på frågor, hålla koll på säkerheten och hjälpa till där det behövs. Om ni inte har tillräckligt med händer, kolla med föräldrar till deltagande barn och/eller volontärer.

Barnen och ungdomarnas önskan och deltagande
Fråga barnen hur de vill visa upp sina idéer. Vill de ha uppvisningar och/eller tävlingar? Vill de hålla i egna aktiviteter som ansiktsmålning, fiskdamm, fikaförsäljning? Vill någon hålla ett tal eller berätta om sin idé?

Samarbeten 
Man kan inte göra allt själv så att samarbeta med lokala organisationer och föreningar är en god idé. Finns det lokala kulturföreningar som kan stå för underhållning så som musik eller teater? Ett lokalt café eller restaurang som kan sälja mat och fika? Eller varför inte boka en food truck? Vi vill tipsa om Fritidsbanken, där man kan låna lek- och sportutrustning kostnadsfritt!

Tillstånd
Om festen ska vara på kommunal mark krävs tillstånd såsom markupplåtelse och polistillstånd. Kontakta din kommun för att få reda på vilka tillstånd som krävs. Om ni bokar food trucks behöver de också ha tillstånd. 

Bjuda in
Var ute i god tid om ni vill bjuda in kommuntjänstemän och politiker men kom ihåg att påminna strax före festen.  Allmänheten kan bjudas in via sociala medier, den lokala tidningen eller med hjälp av affischering. Glöm inte att bjuda in deltagarnas familj. 

METODEN SOM DEL AV DESIGNPROCESS

Du kan inte använda gatufest som en fristående metod, eftersom gatufest är ett avslut på en längre process.

Tips!

Inventera närområdet på aktörer att samarbeta med.

Fler foton hittar du i Galleriet

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen godkänner du detta.